Vuosikymmen pikakelauksena


Olemme eläneet pian kuukauden uudella vuosikymmenellä ja tässä kohtaa voisi todeta, että olipa 2010-luku aikamoinen matka. Minä todella tarkoitan tätä, koska niin uskomattomia asioita kohdalleni on sattunut.

Kymmenen vuotta sitten olin juuri perustanut yritykseni eikä minulla ollut aikaisempaakaan työkokemusta kertynyt kyseiseltä alalta kuin muutaman vuoden ajalta. Olin silloisen avopuolison, nykyisen vaimon kanssa hankkineet pienen kolmion kerrostalosta suuresta kaupungista ja tuoreena asuntovelallisena tietenkin hieman hirvitti heittäytyä yrittäjäksi - Jätin hyväpalkkaisen, joskin hivenen epävarman työpaikan taakseni ja lähdin tekemään projektia, josta ei ollut olemassa muuta kuin suuntaviivat.

Onnistuimme myymään tuon ohjelmistotuotteen asiakkaalle ja saimme pitää työpaikkamme, koska projekteja tuli lisää. Tulin jotenkuten toimeen, vaikka palkkoja ei aina voinut nostaa. Vaimo oli töissä vaatekaupassa ja hänen palkkansa piti taloutemme pinnalla.

Vuosikymmenen puolessa välissä sattui kohdalle todellinen jackpot, joka muutti monta asiaa ja jonka hedelmiä saan korjata vielä tänäkin päivänä. Sen kaltainen onnenkantamoinen on äärimmäisen harvinainen ja olen tuosta onnistumisesta ikuisesti kiitollinen. Toki kovalla työllä oli paljon osuutta asiaan, mutta myönnän että onnea oli matkassa rutkasti. Olen vieläkin kuin puulla päähän lyöty tavasta miten asiat menivät. Pienestä nyrkkipajasta kasvoi lyhyessä ajassa miljoonatulosta tahkova yritys.

Tulen luultavasti kirjoittamaan jossain vaiheessa kokemuksistani kirjan, koska tarinassa on niin uskomattomia piirteitä. Jos kokemuksistani tehtäisiin Netflix-sarja, juoni olisi niin älytön, että katsojat pitäisivät sitä epäuskottavana ja naurettavana.

2010-luvulle on mahtunut naimisiinmeno ja kaksi lasta. Avioliitto on pysynyt kasassa, vaikka ongelmiakin on ollut ihan riittävästi. Parisuhde vaatii työtä ja tuohon työhön ei välttämättä hektisessä lapsiarjessa ole aina mahdollisuuksia, mutta laiminlyönnillä on ikäviä seurauksia. Molemmilla on onneksi samankaltaiset elämänarvot ja olemme jalat maassa-tyyppisellä persoonallisuudella varustettuja ihmisiä.

Terveyteni on ollut kovilla yrittäjyyden alkuvaiheista alkaen ja olen tehnyt töitä itseäni säästämättä, vaikka pidempijaksoinen lomailu olisi varmasti ollut järkevämpää. Vuosikymmen on tarjoillut vaikeitakin hetkiä, jolloin elämä on tuntunut selviytymiskamppailulta ja onnistumisesta saatu rahasumma ei ole niin suuri että sillä pärjäisi pelkästään palmun alla laakereilla lepäämällä. Ei ainakaan vielä muutamaan vuoteen. Olen pitkän loman tarpeessa ja säästämäni osinkosalkku on oiva väline tuon asian järjestämiseen lähitulevaisuudessa.
Vuodet sulautuvat nopeasti toisiinsa ja on vaikea mitään erityistä nostaa esille muuta kuin lasten syntymät ja tuo megaluokan onnistuminen. On vielä niin paljon tekemättä ja näkemättä, että tuntuu kuin olisin vasta aivan alussa.

Kohti uutta


Päädyin jälleen marraskuun alussa ilmestyneelle kateuslistalle, kuten useampana aikaisempana vuonna. Viime vuonna pääomatuloni olivat poikkeuksellisesti lähes yhtä suuret kuin ansiotuloni. Tämä suunta jatkunee noususuhdanteisena myös 2021 mikäli oma yhtiöni kykenee säilyttämään positiivisen vireen ja maksamaan osinkoa. Näistä kun ei ikinä tiedä, bisnekseltä voi lähteä pohja koska tahansa. Siksi on tärkeä pitää henkilökohtaisen talouden säästöprosentti korkeana ja sijoittaa kaikki ns. löysä raha. Ongelmana on vain että mihin sijoittaa. Sijoituskohteiden löytäminen on osoittautunut entistä vaikeammaksi. Kassavirtaa on saatava aikaiseksi, mutta ei hinnalla millä hyvänsä.
Jospa pörssiosingot yltäisivät joskus samaan kuin oman yhtiön osingot tällä hetkellä. Pörssiosinkojen kasvun odottelu on pitkäpiimäistä hommaa, etenkin kun salkun isoin omistus, Sampo, ryhtyi leikkaamaan osinkoaan. Pitäisi ilmeisesti vain ostella rapakon takaisia osakkeita ja luottaa siihen, että näissä osingonmaksukyky säilyy suomalaisia yhtiöitä paremmin aivan kuten tähänkin asti.

Loppuvuosi 2019 meni aika pitkälti välinpitämättömästi sijoitustoimintaa kohtaan. Se on valitettavasti näkynyt myös kiinnostuksen puutteena blogikirjoitteluun, joten jälkijunassa tullaan katsauksien kanssa. Osakkeet ovat olleet koko syksyn todella tiukasti hinnoiteltuja, eli olen joutunut hillitsemään ostohalujani ja kasvattanut jonkin verran jo entisestään järkyttävän käteiskassan kokoa.

Välinpitämättömyys on toisaalta välillä hyvä asia, koska olen pystynyt keskittymään muihin asioihin eikä raha-asiat ole jatkuvasti ajatuksissa. Salkkuni on tuottanut ihan mukavasti ilman jatkuvaa säätöä, kolmessa vuodessa 112 000 euroa, josta osinkojen osuus ~30 000€. Kaikki osingot on sijoitettu uudelleen osakkeisiin.

Vuosikymmen oli todella hyvä sijoituksien kannalta. Jatkuuko sama ralli? On vaikea kuvitella tätä, mutta toisaalta kannattaako asialla vaivata päätään? Antaa talletusten rullata vanhaan malliin.

Osinkojen kehitys 2016-2019

Viime vuonna talletin uutta rahaa osinkosalkkuun 156 815€ ja sijoitin myös kaikki saamani osingot uudelleen. Osingot kasvavat ~9% vuositahtia.

2016: 950
2017: 2 758
2018: 7 904
2019: 19 525

Osinkojen kasvu on ollut hurjaa ja tahti tulee entisestään kiihtymään, kun pääsen ennen pitkää sijoittamaan kaiken käteiseni markkinoille.

Osinkosalkun koko on nyt 657 050 euroa. ETF-salkkujen (OP ja Nordnet) yhteenlaskettu markkina-arvo tällä hetkellä 31 000 euroa.

Sijoitetut ja sijoitettavissa olevat varani ovat kokonaisuudessaan 1 009 050, eli maaginen seitsennumeroinen lukemakin saavutettiin nyt tammikuussa 2020. Nettovarallisuus on tietty vähemmän, koska en ole vähentänyt asuntolainaa tuosta summasta.Kuva on suuntaa antava, koska suomalaisten osakkeiden osingot ja positiot eivät näy oikein tuossa jenkkiläisessä, Simply Safe Dividends- palvelussa. Joten tuo 9% kasvutahti voi olla myös liian optimistinen. "Current annual incomen" kuuluisi kumminkin olla nyt 30 167$. Tuossa viiden ja kymmenen vuoden välissä kulkee raja, kun töitä ei enää tarvitsisi tehdä rahan takia.

Tavoitteet 2020 vuodelle


1. Forward netto-osingot 30 000€. (Tilanne tänään: 20 547€)
2. Pystyn juoksemaan 10km matkan
3. Terveysongelmiin vaikuttaminen positiivisesti personal trainerin ohjauksen avulla
4. Viime vuonna aloitettu taideprojekti valmiiksi 2020-loppuun mennessä
5. Positiivisempi ajattelu ja meditaatio osaksi arkipäivää
6. Aikaa lomailemiseen, parisuhteelle ja perheelle
7. Terveellinen ruokavalio


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Mitä tunteita 600 000€ sijoitussalkku herättää?

Mitä tunteita 400 000 €:n sijoitussalkku herättää?

Elokuun kuukausikatsaus