Muutama sana Koronasta ja sijoitussuunnitelman tärkeydestäVoihan Korona minkä teit!

Olen laittanut kuukausittaisen raportoinnin tauolle hetkeksi ja ajattelin nyt kirjoittaa pienen tilannepäivityksen Koronan tiimoilta.

Viime vuosi oli älyttömän hyvä sijoitusvuosi. Tein paljon kauppaa osakkeilla, parhaimmillaan jopa kymppitonneilla kuukaudessa, ostoja lähinnä. Salkku oli pitkälti toistasataa tuhatta voiton puolella vielä tammikuussa. Hetkittäin sitä pystyi tuudittumaan valheelliseen turvallisuuden tunteeseen, että salkun voittokulku jatkuu ikuisesti. Samalla tunsin takaraivossani että näin ei voi olla. Pääsin kumminkin kokemaan miltä miljoonaomaisuus tuntuu, mutta vain kuukauden ajaksi.

Maailma oli vielä hetki sitten autuaan tietämätön koko Wuhanin olemassaolosta.

Tammikuussa ensimmäisen Youtube-videon Koronasta katsottuani, tajusin että nyt ollaan todella vakavan asian äärellä. Pörssi ei kuitenkaan tuolloin reagoinut kovin voimakkaasti Wuhanista kantautuneisiin huolestuttaviin uutisiin.

Tämän jälkeen salkku on sulanut nopeassa ajassa euromääräisesti 212 000€, tilanne toki elää ja ensi viikolla salkku romahtaa luultavasti vielä lisää. Salkku on nyt tippunut alemmalle tasolle kuin mitä se oli joulukuussa 2018. Kyyti on hurjaa ja pulkkamäki ei varmaankaan hetkeen tule pysähtymään. Odotellaan vielä ensimmäisen kvartaalin lukuja. Nämä eivät tule olemaan mieltä ylentäviä.

Vaikka puhunkin nyt taloudesta, totta kai pelkään erityisesti terveydentilaltaan heikompien läheisten puolesta. Itsellänikin on ollut jatkuvasti keuhkoputkentulehduksia flunssakausilla, koska olen vuosia sitten altistinut homeelle ja nykyisin pelkkä huono sisäilma pistää pään sekaisin. Eihän sitä tiedä mihin tämä virus johtaa omalla kohdalla.

Epävarmuus onkin juuri se mikä ajaa nyt markkinoitakin. Kukaan ei tiedä mihin tämä johtaa.
Uhriluku kasvaa koko ajan ja pahoin pelkään, että Suomen hallituksen pehmeät arvot eivät toimi tämän kaltaisessa tilanteessa, kovemmat keinot olisi pitänyt ottaa heti käyttöön. Tämä tulee kostautumaan ja homma alkaa leviämään reisille uskomatonta vauhtia. Uskon että ensi viikolla voidaankin jo puhua yli tuhannesta tautitapauksesta Suomessakin.

Mitä nyt kannattaa tehdä?


Sen lisäksi, että maalaisjärjen käyttö olisi enemmän kuin toivottua mitä viruksen levittämisen ehkäisemiseen tulee, valitettavasti osakkeiden myyminen on nyt jo myöhäistä. Koronan uhrien ja pienyrittäjien lisäksi tuntuu erityisen pahalta niiden puolesta, jotka ovat ostaneet osakkeita velkarahalla. Tästä syntyy varmuudella rumaa jälkeä. Puhumattakaan siitä, että jos tämä tilanne eskaloituu lamaksi, osalla työpaikkojen menetykset voivat olla realiteetti.

Toivottavasti kaikilla sijoittajilla on tässä ajassa sijoitussuunnitelma, jossa osaa myös pitäytyä.

Olen seurannut sivusta muutamien ihmisten spekulointia kaivososakkeilla, kryptovaluutoilla ja muilla hemmetin riskisillä osakkeilla. Sijoitussuunnitelmaa, jos sitä siis on, vaihdetaan jatkuvasti kuin alusvaatteita konsanaan ja noudatetaan niin sanottujen pörssigurujen oppeja sokeasti. Tänään ollaankin spekulantteja, huomenna indeksisijoittajia ja ylihuomenna jotain muuta. Tekee pahaa katsella kun ihmiset häviävät rahaa. Jokaisella sijoittajalla tulisi olla sijoitussuunnitelma jossa myös pysyy. Sijoituspäiväkirjan pitäminen on myös erittäin järkevä idea, koska siten pystyy jälkikäteen arvioimaan tekemiään päätöksiä. Lord Saigonin sijoitussuunnitelmaan pääset tutustumaan täällä. Voit vapaasti kopioida sijoitussuunnitelman pohjan itsellesi ja sopivilla muutoksilla tehdä siitä itsellesi sopivan.

Kirjoitin sijoitussuunnitelmassani näin:

"Sijoitukset käydään läpi kvartaaleittain ja muutoksia yhtiövalintoihin tehdään vain, jos yrityksen tulevaisuudessa nähdään selvästi heikkouksia. Sijoitusten pitkäaikaisuudesta johtuen muutoksia tulisi olla vain hyvin vähän.

Tappiot realisoidaan vain siinä tapauksessa, että yrityksen kilpailukyky on pysyvästi heikentynyt ja käännettä ei ole näköpiirissä."


Olin tätä mieltä 19 päivä joulukuuta 2018 ja voin edelleenkin allekirjoittaa tämän täysin. Olen melko hyvin pystynyt noudattamaan suunnitelmaani. Joidenkin osakkeiden kohdalla olen tehnyt virheen ja antanut tappioiden syventyä, vaikka olisi pitänyt myydä heti ja satsata voittajiin. Tästä koetan ottaa opikseni. Fondian myynnin osasin onneksi tehdä ajoissa jäämättä märehtimään.

Kurssit tulevat vielä melko varmasti laskemaan, tämä siksi että tautia ei ole saatu pysäytettyä. Kouluja suljetaan, matkustusrajoituksia otetaan enenevissä määrin käyttöön, sekä yleisötilaisuuksia perutaan. Vaikka pidänkin laskun jatkumista lähes varmana, en ole myymässä yhtäkään osaketta.

Olen pikemminkin kaikesta paniikista huolimatta aloittanut osakkeiden kevyen lisäämisen. Muutamalla tuhannella eurolla viikossa tosin. En halua jäädä sivusta seuraamaan, kun laadukkaiden osakkeiden arvostus irtoaa todellisuudesta. Jossain yhtiöissä arvostus on tippunut jopa yli 35% näin lyhyessä ajassa. Pörssin alennusmyynti on paras aika alkaa sijoittamaan. Etenkin kuukausittainen ja pitkäjänteinen osakesäästäminen lienee tässä hetkessä fiksuinta.

Olin varautunut kovaan laskuun erittäin suurikokoisella käteispositiolla. Nyt tämä tuntuu todella viisaalta vedolta, sillä voin ostaa pienissä erissä halventuneita osakkeita ja ETF:iä ilman velkavipua. Nämä hetket ovat potentiaalisesti niitä jolloin luodaan uusia miljonäärejä. Toki asiat voivat mennä paljon paljon huonompaan suuntaan ja ostamani osakkeet eivät välttämättä palaudu ennalleen edes elinaikanani. Lähden kuitenkin siitä ajatuksesta, että ostan osan yritystä ja sen liiketoimintaa. Uskon siis firmalla olevan tulevaisuus vielä COVID-19:n jälkeenkin. Liian velkaisia yhtiöitä tosin olisi syytä välttää tässä tilanteessa.

Osasin odottaa jotain tämän kaltaista, olen toisaalta huojentunut että romahdus tapahtuu nyt, eikä sitten kun olen jäänyt pois työelämästä. Koronasta aiheutunut romahdus vaikuttaa silti omiin suunnitelmiini negatiivisesti. Olin aikeissa jäädä syksyllä pidemmälle sapattivapaalle ja tämän jälkeen osa-aikaiseksi. Nyt tilanne on kuitenkin se, että olen kesän jälkeen menossa töihin normaalisti, koska tulevaisuus vaikuttaa sen verran epävarmalta. Luultavasti yrityksessäni työpaikat saadaan säilymään, mutta projektimme myöhästyy ja taloudesta menetetty puskuri täytyy omalta kohdaltani saada tienattua takaisin.

Jos siis tästä ylipäänsä selvitään.

Vielä lopuksi: peskää kätenne, välttäkää kasvojen koskettelua ja pysykää mahdollisuuksien mukaan kotona. Nyt on järjetöntä riskeerata omaa ja muiden henkeä turhalla reissaamisella. Tehkää myös viimeistään tänään se sijoitussuunnitelma jos sellainen vielä syystä tai toisesta puuttuu.

Kommentit

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Mitä tunteita 600 000€ sijoitussalkku herättää?

Vuosikymmen pikakelauksena

Mitä tunteita 400 000 €:n sijoitussalkku herättää?