Koronapäiväkirja

En luultavasti liioittele kun väitän, että koronavirus on vaikuttanut kaikkiin. Ihmisiä kuolee vähän joka puolella ja työttömyysluvut ovat kasvussa. Oma bisnekseni on myös ottanut osumaa, kuten myös firman sijoitukset ja omat osakesalkkuni. Firma pysyy onneksi toistaiseksi pystyssä vakavaraisen taloutensa ansioista ja etätöitä pystytään tekemään, jotta hommia saadaan eteenpäin ja projektit valmistuvat edes jossain järjellisessä aikataulussa. Koska kaikki bisnekseemme oleellisella tavalla sidonnaiset messut ovat peruuntuneet, on tällä myös huomattava negatiivinen vaikutus liiketoimintaamme. Tuskin kuitenkaan mitään peruuttamatonta vahinkoa tapahtuu.

Asiani ovat äärimmäisen leppoisasti moneen muuhun verrattuna, joilla tilanne ei ole aivan niin auvoinen.

Paljon voi tuntea kiitollisuutta päivittäin kaiken myllerryksen keskellä; minä ja lähimmäiseni olemme välttyneet toistaiseksi koronatartunnalta huolellisuudella ja tarpeettomien riskien välttämisellä. Yritykseni ei ole tarvinnut lomauttaa ketään, vaan voimme kukin jatkaa työntekoa kotoa käsin. Palaverit hoidamme videopalavereina. Mitenkään kevyttä aikaa tämä ei ole perheelliselle, työteho on laskenut aika tavalla pienten lasten kanssa kotona ollessa. Nyt tehdään alakoulun opettajan ja varhaiskasvattajan työt samalla. Tämän lisäksi totta kai kaikki kotityöt ruuanlaittoineen ja siivoamisineen, joita kotona 24/7 ollessa on luonnollisesti paljon enemmän. Omia töitä saa puskea yömyöhään, mutta silti monen muun tilanteeseen verrattuna tämähän on luksusta. En todellakaan ala kitisemään kun vapauttani rajoitetaan. Nyt on vakavasta asiasta kyse.

Perheen kesken asioita on pystynyt toisaalta tekemään paljon enemmän. Olemme ulkoilleet, pelanneet ja puuhastelleet kodin tavallisia askareita yhdessä. Kiinnitämme enemmän huomiota ravintoon ja kuntoiluun. Käyn päivittäin pyörälenkillä kelien salliessa, muutoin kuntoilen kotona. Tarvittava shoppailu on hoitunut verkkokaupoista kotiinkuljetuksella. Kyllästyin laittamaan joka ikinen päivä kahta lämmintä ruokaa, joten päädyin lopulta tilamaan testiksi muutaman viikon valmiit ruoat Feelia ruokakaupasta. Koetan muistaa raportoida miten homma toimii.

Costa Del Sol, haaveeni vaiko oot mun?


Koronatilanne vaikutti myös suunnitelmaani muuttaa hetkeksi syksyllä ulkomaille asumaan ja fiilistelemään potentiaalista ulkomaan loma-asunnon lopullista sijaintia. Vaikka tämä suunnitelma näyttää hetkeksi romuttuneen, olen lääkinnyt kaukokaipuutani lueskellen aiheeseen liittyviä kommervenkkejä ja tehnyt suunnitelmaa.

Ulkomaille pidemmiksi ajoiksi muuttaminen ja matkustelu on "lopullinen tavoitteeni", johon taloudellinen riippumattomuuden tavoittelu ja sijoitustoiminta tähtää. Siksi näistä asioista mielelläni kirjoitan. Todennäköiseksi kohteeksi ulkomaan asunnolle on muodostumassa Costa Del Sol. Siis mikäli tästä koronasta ylipäänsä joskus selvitään ja asiat palaa edes jotakuinkin ennalleen.

Kohteen valintaan vaikuttaa hyvin suuresti ilmasto, sekä jossain määrin myös kulttuuri joka ei ole liian kaukana omastamme. Syvästi vihaamani Suomen talvet käyvät vuosi vuodelta raskaammiksi ja pitkä pimeä kausi vie jaksamisen rippeetkin, joita lyhyt kesä ei riitä palauttamaan. Elämänlaatu on mielestäni täysin eri luokkaa Costa Del Solissa kuin Suomessa. Vaikka kalseita ne talvetkin toki ovat Espanjassakin, mutta talvikausi ei kestä läheskään niin pitkään, valoa sekä vehreyttä riittää talvellakin. Espanjan hintataso on matalampi kuin Suomen, on helppo syödä terveellisemmin, kun tuoreet merenelävät ja kasvikset saa lähimarketista edullisesti. Ulkona voi kuntoilla ympäri vuoden ilman pelkoa loskassa rämpimisestä. Kun täällä sataa räntää vappuna, Aurinkorannikolla on vietetty shortsikelejä jo useampi kuukausi.

Työ mahdollistaa etätyöt ulkomailta käsin, mutta perheen vuoksi en toistaiseksi voi majailla ulkomailla kuin joitakin viikkoja kerrallaan lomakausien ulkopuolella. Vakituinen asunto ulkomailta on ollut pitkäaikainen haaveeni, jonka aion toteuttaa vielä kun olen jotakuinkin nuori. Alunperin ajattelin, että voisin vuokrata asuntoa tarvittaessa, mutta koska parhaat kohteet viedään päältä hyvissä ajoin, on vakituisemman asunnon hankkiminen itselleni luultavasti helpompaa. En halua suunnitella useita kuukausia, jopa vuotta etukäteen milloin tulisin matkustamaan. Kunnollisista vuokra-asunnoista on kova pula Costa Del Solissa, joten kämpän ei tarvitsisi seisoa tyhjillään silloin kun en itse asustele kohteessa, vaan voin vuokrata asuntoa sukulaisille ja tutuille. Asuntoa voisi muuten pitää sijoituksena, mutta juoksevat kulut tulevat luultavasti olevaan aika merkittäviä mahdollisten vuokratulojen rinnalla.

Ranskan Riviera on käynyt mielessä yhtenä vaihtoehtona mm. lyhyemmän lentomatkan vuoksi, mutta koen ranskan kielen opiskelun paljon haastavampana kuin espanjan. Rivieralla kulttuuripuoli on hieman eläväisempää kuin Costa Del Solilla, mutta minua eivät aurinkotuoleissa makaavat turistit tai Aurinkorannikolla vakituisesti asuvat suomalaiset ole koskaan haitanneet. Lähden itsekin Suomen kylmyyttä ja pimeyttä pakoon. Ajattelin liikkua omalla autolla, joten tarvittaessa pääsen muuallekin Espanjassa kätevästi, Andalusian kaupungit ja pikkukylät ovat vain pienen matkan päässä. Costa Del Sol on ollut pitkään junttimaisessa maineessa punanokkaisten, halpaa keskikaljaa ryystävien suomiörveltäjien vuoksi. Tämä ennakkoluulo pitää varmasti osittain paikkansa, mutta tuo paikka on niin paljon muutakin. Vahvimmat stereotypiat Aurinkorannikosta hukkasin viime reissullani ja viihdyin oikein mainiosti pidemmänkin aikaa.

Asunnon kriteereissä olen päätynyt seuraavanlaiseen vaatimuslistaan:
1. Sijainti. Asunnon tulee sijaita meren läheisyydessä. Olen kävellen muutamassa minuutissa meren rannalla. On mukava kuulla meren pauhu ensimmäisenä aamulla ja viimeisenä kun menee nukkumaan. Oleellisten palveluiden tulee olla lähettyvillä. Pitää kyetä piipahtamaan läheiseen kahvilaan haukkaamaan iltapalaa tai nappaamaan lounasta läheisestä ravintolasta. Kulkuyhteydet, eli taksitolpat ja bussipysäkit pitäisi olla kohtuullisen lähellä. Lentokentälle pitää päästä kulkemaan vaivattomasti.
2. Moderni varustetaso. Koska asunnot ovat Espanjassa kylmiä talvella, oleellisimmat ovat lattialämmitys ja ilmalämpöpumppu (tai useampi). Suotavaa olisi myös modernit kodinkoneet. Tulen laittamaan ulkomailla asuessa enemmän ruokaa siellä vakituisesti asuessani, joten en halua tuhlata aikaa vanhanaikaisten ja energiasyöppöjen kodinkoneiden kanssa tapellessa. Lisäksi tarvitsen nopeahkon internetin, jotta voin tehdä töitä VPN-yhteyden avulla.
3. Asunnon ilmansuunta. Asunto ei saa sijaita jossain loukossa minne päivä ei paista. Etelänsuuntaisella parvekkeella saa nauttia auringon lämmöstä myös talvikuukausina.
4. Oma rauha. Asunto ei saa sijaita vilkkaasti liikennöidyllä kadulla tai paikassa, jossa baareista kantautuva meteli pitää hereillä yömyöhään. Asunto saisi olla mielellään myös kattohuoneisto, jotta äänisaastetta muista asunnoista olisi mahdollisimman vähän. Alemmissa kerroksissa tulee myös ötökät helposti riesaksi.
5. Turvallinen taloyhtiö. Asunnon pitää sijaita lukittavien porttien sisäpuolella, jotta pitkäkyntiset eivät pääse ryöstämään poissaoloni aikana.
Kevyempää etätyöläisen arkea tavoittelemaan Aurinkorannikolle?

Tiukoista kriteereistä johtuen asunnon hinta voi pompata aika korkeaksi, ja sopivan huoneiston löytäminen voi osoittautua hankalaksi, mutta onhan minulla aikaa etsiä täydellisen sopivaa asuntoa. Kun nyt pääsisi niitä lähempää katsastamaan. Remonttitaitoisena olen myös valmis ostamaan huonokuntoisemman asunnon, tässä on mahdollista säästää kustannuksissa ihan merkittävästi verrattuna moderniksi remointoidun asunnon ostamiseen.

Taloudellisesta näkökulmasta loma-asunnon ostaminen ei varmasti ole viisaimpia päätöksiä mitä voin tehdä ja asunto Costa Del Solilta lykkääkin taloudellista riippumattomuuttani ainakin muutamalla vuodella, mutta ottamani aikalisän siivin myös osinkotuloni ehtivät kasvaa aika tavalla. Pystyn perustelemaan asunnon hankinnan myös sillä, että silloin tällöin etätöiden tekeminen ulkomailta käsin on huomattavasti siedettävämpää kuin joka aamuinen loskassa ja pimeydessä rämpiminen tunkkaiseen toimistoon. Osa-aikainen etätyö ulkomailta mahdollistaa samalla säännölliset palkkatulot ja joustavamman elämän. Pelkällä osinkotulolla vapaa-ajan asunnon rahoittaminen ei ole oikein realismia. Tämän hetkisillä 28 637€:n vuosittaisilla brutto-osingoilla ei yksistään muutenkaan kovin kummoista elintasoa pystyisi järjestämään. Töitä pitää jatkaa sinnikkäästi vielä tovin aikaa, mutta tällä suunnitelmalla elämästä olisi tulossa ainakin piirun verran kevyempää.

Salkun tapahtumat huhtikuussa


Osakeostoksia olen tehnyt huhtikuussa aika niukanlaisesti, koska olen kasvattanut käteisen määrää ja jäänyt odottelemaan tilanteen kehittymistä markkinoilla. Päädyin ostamaan ainoastaan kahta osaketta lisää, Sampoa yhteensä 4466€:lla ja Realty Incomea 1448€:lla. Osakeostoja rahoitettiin pitkälti osingoilla.

Osinkoja on tipahdellut huhtikuussa yhteensä 2 289€ Nordnetin salkkuun. Osuuspankin salkkuun maksoivat Harvia 23,22€ ja UPM 62,92€ osinkonsa, eli yhteensä 86,14€. Olen hiljakseen alkanut ostamaan Osuuspankin salkkuun osinkoyhtiöitä tarkoituksenani pantata salkku jossain kohtaa tulevaa vapaa-ajan asunnon lainaa vastaan.

Osinkopotti on paljon ankeampi kuin viime vuoden huhtikuun (6 634,48€). Minulta jäi saamatta Sammon n.3689€:n osingot, jotka siirtyvät siis näillä näkymin syksylle.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pikakatsaus varallisuuteen

2020 paketissa

Osinkostrategia kriisin keskellä