Pikakatsaus varallisuuteen

Pikakatsaus varallisuuteen

Olen pitänyt pitkään kirjoitustaukoa, koska ei ollut oikeastaan mitään uutta sanottavaa, mutta oman mielenrauhankin vuoksi voisi olla mukava välillä käydä varallisuuden liikkeitä ja niistä syntyviä ajatuksia läpi. Kesään on mahtunut aivan tolkuttomasti rahanmenoa asunnon vaihdon yhteydessä, mutta siitäkin huolimatta olen tehnyt tänä vuonna paljon kauppaa (ostoja lähinnä). Vuodessa kertyvä osinkopotti alkaa olemaan melkoinen ja voi olla ihan tyytyväinen ja jopa ylpeäkin saavutuksista. En ole myöskään lähtenyt hätiköimään suuntaan tai toiseen, vaikka kriisiä on ollut markkinoilla ja salkkuni romahti pahimmillaan 30%.

Olen ostanut osakkeita uudella rahalla Nordnetin osinkosalkkuun 37 100€:lla ja OP:n salkkuun 44 750€:lla vuoden alusta lähtien. ETF-salkkuun rullaavat kuukausisäästöt automaatilla n.1500€:lla kuukaudessa. Ostettavaa siis löytyy jonkin verran, mutta jotenkin tässä ollaan edelleen vähän odottavalla kannalla. Jenkkien presidentinvaalit, pandemia ym. asiat globaalisti saavat odottamaan ostopaikkoja vähän kärsivällisemmin kuin ehkä aikaisemmin. 

Tätä kirjoittaessa kaikki kevään koronadipin jälkeiset tuotot ovat melkeinpä sulaneet salkusta, joten on myös syytä laatia osakkeille ostosuunnitelma. 

Osinkojen tilanne

Viime vuonna osinkoja tipahteli bruttona 19 525€, kun tänä vuonna lokakuun loppuun mennessä osinkoja on kerääntynyt jo nyt 22 366€. Salkkuun on osunut muutamia osingon leikkauksia ja osinkojen perumisia - oletinkin etenkin Sammon ja Nordean osinkojen heikentävän osinkojen tilannetta enemmän, mutta hyvin tyytyväinen voi olla tähänkin summaan. 

Loppuvuodeksi osinkoja näyttäisi tulevan sen verran, että vuoden kokonaispotiksi muodostunee 25 465€. Tavoitteeni, 25k€, näyttäisi toteutuvan niukasti, joten kasvua viime vuodesta olisi siis muikeat 59%.

Ensi vuonna brutto-osingot tulevat ylittämään kirkkaasti 30 000€:n rajan. Ilokseni huomasin, että huhtikuun osinkojen bruttosumma vastaa likimain palkkatöiden kuukausipalkkaa. 2022 loppuun mennessä tähtäimessä on yli 40 000€:n brutto-osingot. Tämän virstanpylvään myötä oletettavati teen enää vain niitä projekteja, jotka tuntuvat erityisen mukavilta, joten voi olla tarve alkaa jo maksamaan kulutustakin osingoilla.

Mikäli en olisi vaihtanut asuntoa, osinkopotti olisi jo nyt lähemmäs 10 000€ enemmän. Koen kuitenkin tavoitteen viivästymisen liki välttämättömäksi, koska elinmukavuus ja sijainti parantuivat huomattavasti. Kotona vietetään kuitenkin suurin osa ajasta, etenkin nyt kun etätyöt ovat normi. Sijoitusvarallisuuteni on edelleen tuplat siihen mitä minulla on asuntolainaa. Pitäisin lainaa siis vielä ihan kohtuullisena, eikä toistaiseksi nollakorkotilanteen vuoksi lainasta ole kiirettä hankkiutua eroon. 

Olen lopettanut kulujen ja menojen seuraamisen toistaiseksi, koska asunnon vaihto toi niin paljon ylimääräisiä menoeriä, että koen järkevämmäksi jatkaa seurantaa vasta kun menot stabilisoituvat. Nykyhetken menot eivät vastaa sitä todellisuutta mikä ehkä työuran jälkeen. Pankkitilillä on mielenrauhan ja asuntomenojen vuoksi enemmän käteistä odottamassa kuin ehkä olisi järkevää. Odotellaan ostopaikkoja.

Pexels.com
Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

2020 paketissa

Ajanhukkaa vs merkityksellistä elämää

Helmikuun kuukausikatsaus