2020 paketissa

 

2020 paketissa

2020 oli merkillinen ja varmasti mieleenpainuva vuosi monellakin tavalla, niin sijoitusrintamalla kuin henkilökohtaisessa elämässäkin. 

Olen etenkin korona-aikana pohdiskellut omia tavoitteitani päivittäin. Sitä missä olen nyt ja minne olen matkalla. Tavoitteiden tekeminen on osoittaunut aina kannattavaksi. Teen usein viikkotavoitteen ja kirjoitan sen ylös. Vaikka kaikki tavoitteet eivät onnistuisikaan, jotain konkreettista tulee aina tehtyä tavoitteiden eteen jopa alitajuisesti, kun ne ovat ihan fyysisenä paperillakin.

Käydäänpä ensin läpi viime vuoden tavoitteet ja niissä onnistuminen:

1. Forward netto-osingot 30 000€. (Tilanne 2019: 20 547€)

Ei päästy lähellekään, edes bruttona. 2020 osinkosaldo oli ennakonpidätyksen jälkeen 21 434€ ja 2021 forward netto-osingot ovat tällä päivämäärällä 23 168€, joten tavoitelluista tulevista netto-osingoista jäätiin 6832€. Piti oikein tarkistaa muutamaan otteeseen voiko tämä pitää paikkaansa, mutta vaikuttaa oikeasti siltä, että osinkovuosi 2020 oli niin surkea kuin epäilinkin. Osa yhtiöistä ei maksanut osinkoja ollenkaan ja osingon leikkauksia tuli useita. Onneksi en ole vielä pelkkien osinkojen varassa. Saa nähdä miten salkkuni osinkoyhtiöt pärjäävät jatkossa. Hajautuksen merkitys korostuu tässäkin.

Tässä tavoitteessa epäonnistuin siis selvästi.

2. Pystyn juoksemaan 10km matkan

Juokseminen sujuikin erittäin näppärästi loppukesään asti ja pystyin juoksemaan tuon tavoitellun matkan, kunnes minua alkoi piinaamaan todella voimakkaat selkävaivat. Uskon vakaasti, että selkävaivat tulivat liiallisesta juoksemisesta yhdistettynä heikkoon corevoimaan. Nyt jouduin siirtymään päivittäiseen kävelyyn, joka toki sekin on liikuntamuotona aivan loistava. 

Tässä tavoitteessa kohtalainen onnistuminen.

3. Terveysongelmiin vaikuttaminen positiivisesti personal trainerin ohjauksen avulla

Lukittauduin kotiin, joten PT-treeni on saanut toistaiseksi odottaa, mutta kevyttä treeniä on tullut muuten harrastettua kotiolosuhteissa. 

Tähän kohtaan silti fail koronan takia.

4. Viime vuonna aloitettu taideprojekti valmiiksi 2020-loppuun mennessä

Jälleen koronan syytä, että taideprojekti viivästyy vuodella, koska kyseinen projekti vaatii muidenkin ammattilaisten panostusta. Jälleen fail, mutta katseet on siirretty tämän vuoden loppuun.

5. Positiivisempi ajattelu ja meditaatio osaksi arkipäivää

Tässä olenkin osittain onnistunut, mutta pystyn meditoimaan edelleenkin vain lyhyen ajan päivässä. Varovainen success tähän tavoitteeseen. Hermot ovat edelleen kireällä lähes päivittäin, mutta olen löytänyt uusia tapoja vapautua stressistä, tapoja joihin ei liity alkoholi. Harjoittelu kestää silti pitkään ennen kuin pysyviä tuloksia alkaa näkymään.

6. Aikaa lomailemiseen, parisuhteelle ja perheelle

Lomailusta on saanut vain haaveilla, mutta perheen kanssa olemme viettäneet runsaasti aikaa lautapelien ja ulkoilun muodossa. Valitettavasti yksilö- ja parisuhdeaika on ollut hyvin kortilla koronan takia, koska mitään lastenhoitajia ei voi käyttää. Puolittainen success tähän kohtaan.

7. Terveellinen ruokavalio

Tässä voin sanoa onnistuneeni lähes täydellisesti. Enemmän kasviksia, kalaa, pähkinöitä ja oliiviöljyä ja vähemmän punaista lihaa ja valkoisia viljoja. Sokeria en käytä muutenkaan ollenkaan. Kolesterolilukemani eivät ole koskaan näyttäneet näin hyvältä. Vaarallinen rasva on sulanut vyötäröltä ja tunnen itseni hieman terveemmäksi myös vatsavaivojen hellitettyä asteittain. Success.

Kohti uuden vuoden haasteita

Turha kierrellä, 2020 vuositavoitteet eivät onnistuneet riittävän hyvin. Olen kuitenkin armollinen itselleni, koska olen tekemässä isoa muutosta ja siinä vuosi on hyvin lyhyt aika. Lisäksi korona oli sotkemassa useampaa suunnitelmistani. 

Mitä sitten haluan tulevalta vuodelta? Aika kirjata ylös kuluvan vuoden tavoitteet.

Taloudelliset tavoitteet

1. Yli miljoonan sijoitusvarallisuus

Viimeistään 2021 joulukuussa tulen saamaan kokoon yli miljoonan sijoitusvarallisuuden. Tästä tavoitteesta uupuu enää 128 000€, joten minun on sijoitettava 10 666 euron kuukausitahdilla. Sijoitan mieluiten tasaista tulosta nakuttaviin osinkoyhtiöihin, aina parempi jos yhtiö hakee myös jatkuvaa kasvua. Jos yhtiön tai toimialan tulevaisuus vaikuttaa olevan hataralla pohjalla, yhtiö myydään pois salkusta ja vaihdetaan parempaan. 

1b. 30 000€ (brutto) osinkotulot

Miljoonan sijoitusvarallisuus tarkoittaisi, että vuoden 2021 loppuun mennessä tuo 30k€ tulee olemaan (forward) osinkojeni määrä. Sijoituskohteita on tosin etsittävä osinkoyhtiöistä, koska salkkujen osinkoprosenttia on saatava suuremmaksi. Minulla on nyt hyvä tilaisuus ostaa varallisuudellani vapaus, jos vain pelaan korttini oikein. Koetan välttää luisumista liiaksi osinkostrategiasta.

2. Budjetointi

Päätin alkaa tekemään budjettia tuloista ja menoista ja koetan katsoa saako säästöastetta venytettyä entistä suuremmaksi. En ole tehnyt budjettia parin viime vuoden aikana, koska asunnon vaihto ja siihen kuluneet menoerät olivat jatkuvasti vääristämässä todellista kulutustani. Perinteenä on ollut laittaa heti palkkapäivänä summa X sijoituksiin ja olla miettimättä sen enempää. Olen ajatellut, että minulla jää kuitenkin suuria summia rahaa säästöön, niin miksi vaivautua tekemään budjettia? Nyt olisi kiinnostavaa saada tarkempaa dataa tältä vuodelta.

3. Sijoituskämppä ulkomailta

Oikeastaan tätä on vaikea pitää niinkään sijoituksena, koska haluan itse asua ulkomailla edes osan aikaa vuodesta. Lokakuussa alkaa hiipimään ahdistus tulevasta talvesta. Viimeistään marras-joulukuun pimeys ja sateet aiheuttavat minussa voimakasta masennusta ja väsymystä. Kaikki kikat kirkasvalolampuista lähtien on kokeiltu heikoin tuloksin. Koko kroppaa juilii ja mieli on maassa kevääseen asti.

Tavoitteeni tiellä on tällä hetkellä etenkin pandemia, mutta myös perhesiteet Suomessa. Uskoisin että ensi syksyyn mennessä kulkutauti on pääosin taltutettu ja lennot alkavat taas hiljakseen rullata. Tarkoitus olisi vaihtaa Suomen räntäsateet Espanjan Aurinkorannikon ilmastoon niin pitkäksi aikaa kuin perheolosuhteet antavat myöten. Perhe tulee tietty heti perästä, kun koulu- ja työtilanne sallii. Reissun ensisijainen tavoite olisi kierrellä kaupunkeja ja pikku kyliä asuen muutamissa paikoissa vähän kerrallaan. Työläppäri kulkisi mukana ja töitäkin ehtisi reissulla tekemään, mutta ennen kaikkea tuolla reissulla kirkastuisi käsitykseni Aurinkorannikosta pysyvämpänä asuinkohteena. Reissu ratkaisee hankinko asuntoa matkan päätteeksi vai vaihtuuko Aurinkorannikko sittenkin johonkin muuhun kohteeseen. Vähän turhan paljon pääomaa tuo kakkosasunto sitoo ja juoksevia kulujakin on monta tuhatta euroa vuodessa, mutta toisaalta ei niitä rahoja saa hautaankaan. Jossain kohtaa pitää osata nauttiakin ainaisen säästämisen ja murehtimisen sijaan. Jos jotain älytöntä pitää haaveilla, niin asunto kuitenkin pitää hintansa varmaan paremmin kuin joku urheiluauto ja voisihan tuota asuntoa myös vuokrata eteenpäin.

Muut tavoitteet

1. Kokonaisvaltainen remontti jatkukoon

Mitä tekee varallisuudellakaan siinä vaiheessa kun terveys menee? Olen tehnyt liikaa istumatyötä yli vuosikymmenen harrastaen naurettavan vähän liikuntaa. En ole pitänyt riittävästi huolta terveydestäni. Ravinto on saattanut välillä olla vähän mitä sattuu, alkoholia on tissuteltu viikollakin. Työrupeamat ovat tuottaneet liikaa valvomista ja stressiä. Kaikesta tästä on saanut maksaa terveydellä.

Koko paketti muuttuu pian entistä radikaalimmin. Vähennän työviikon kolmipäiväiseksi, jolloin istumista ja stressiä tulee heti paljon vähemmän. Palkkaan lisäksi personal trainerin ja jatkan ruokavalion hiomista huippuunsa. Pitkään haaveilemani retkeilyharrastus on myös ollut mielessä viime aikoina.

2. Läsnäoleminen

Pyrin jatkossa antamaan enemmän aikaa läheisilleni. Perheen välit ovat olleet aika riitaisia. Pitää pyytää anteeksi ja antaa anteeksi. Luonteeni vain on sellainen, että näen asiat välillä turhan mustavalkoisesti. Nautin myös yksinolosta ja hiljaisuudesta, jotka ovat perhearjessa katoavaa luonnonvaraa. Korona-aikana tiettyjen asioiden yhdisteleminen ja paketin kasassa pitäminen on ollut äärimmäisen hankalaa. Jatkossa pitää olla oikeasti läsnä joka hetki kun perhe on yhdessä.

3. Lukemisen lisääminen 

Pyrin lukemaan enemmän. Järkevä tavoite minulle on lukea yksi kirja kahdessa viikossa. Siihen pystyn aivan helposti. Kirja viikossa lienee turhan jyrkkä tavoite.

4. Taideprojektit

Pyrin saamaan keskeneräiset taideprojektit valmiiksi vuoden loppuun mennessä ja pitämään luomistyön käynnissä viikoittain.

5. Someajan vähentäminen

Someaika on lähes täysin turhaa ajankäyttöä, josta ei ole jäänyt oikeastaan mitään käteen. Sometus pitää jatkossa lopettaa etenkin hyvissä ajoin ennen nukkumaanmenoa.


FIRE vai jotain muuta?

Olen vuosien varrella onnistunut säästämään ja sijoittamaan sen kokoisia summia, että olen vihdoinkin hyvin lähellä taloudellista riippumattomuutta. Pääkopassa risteilee monenlaisia ajatuksia, kun FIRE, eli taloudellinen riippumattomuus ja aikainen eläköityminen, alkaa olemaan vihdoinkin todellisuutta. Kuten olen joskus aikaisemmassa kirjoituksissanikin todennut, niin tämän akronyymin jälkimmäisen puoliskon tavoitteleminen ei itseasiassa ole välttämättä kovin järkevää. Taloudellisen riippumattomuuden tavoitteleminen on tietysti kannattavaa, mutta mielestäni ei vain ole kovin hohdokasta olla 24/7 kuluttaja tekemättä edes etäisesti tuottavaa työtä. Työ pitää mielen virkeänä ja rytmin elämässä.

Ei ole järkevää elää vain tulevaisuutta varten. Jos työ on paskaa, olisi ehkä hedellisempää etsiä kenties vähemmän ikävä työ, tai vähentää työntekoa ja tehtävä lisääntyneellä vapaa-ajalla sitä mistä nauttii. Firettäjälle 10 ehkä jopa 20 vuotta on pitkä aika kärvistellä ikävässä duunissa laskien pennosia. Mitä jos ei ehdi koskaan näkemään sitä varhaista eläkettään? Itse sain karulla tavalla muistutuksen pitkäaikaisen sairastelun myötä. Vetreänä ja "nälkäisenä" nuorena jaksaa vielä tavoitella unelmiaan, mutta kun vakituinen parisuhde ja ennenpitkää ehkä myös lapset tulevat mukaan kuvioihin, on oma jaksaminen jatkuvasti kortilla, aika valuu kuin hiekka sormien välistä ja jossain kohtaa alkaa väistämättä mielessä kummittelemaan kuinka rajallisia nämä päivät lopulta ovat. Jos saisin elää uudelleen nuoruuteni, niin pitäisin enemmän lomaa, huolehtisin terveydestäni, stressaisin vähemmän ja urheilisin enemmän. Ilman terveyttä ei ole mitään. Terveys on aina ykkösasia. 


Pexels.comKommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pikakatsaus varallisuuteen

Osinkostrategia kriisin keskellä