Ajanhukkaa vs merkityksellistä elämää

Hurahdin keväällä uuteen instrumenttiin perinpohjaisesti, joten blogin kirjoittelu on saanut jäädä nyt vähemmälle. Olen eristänyt itseni kotioloihin harjoittelemaan. Järkeilin, että tässä ehtii vielä kehittymään uudessa "lajissa" melkoisesti ennen kuin Pfizerin piikki enabloi normaalit kahdeksasta neljään-rutiinit. Etätöissä on se hyvä puoli kun herää riittävän aikaisin, ehtii paljon muutakin päivän aikana kuin pelkät leipätyöt. Siirtymiin ei tarvitse hukata aikaa, myös lounaat ovat tehokkaita kun syö eilisen illallisen rippeitä tai tilaa Woltilla jotain. Tehokasta harjoitteluaikaa pystyy upottamaan päivään kolmisen tuntia. Kehittymistä on tapahtunut älyttömästi jo muutamissa viikoissa.

“Ordinary people seek entertainment. Extraordinary people seek education and learning.”

― Benjamin P. Hardy

Tämä loistava sitaatti on pyörinyt paljon mielessäni parina viime vuotena. Olen melko levoton ihminen ja tunnen ahdistusta ja huonoa omaatuntoa, jos hukkaan aikaani Netflix-sarjojen, somen tai videopelien parissa. Minulle tuottaa vaikeuksia kuluttaa aikaa viihteeseen rentoutuen myös palkintona hyvin tehdystä työstä. En ole tullut tähän maailmaan viihtymään, vaan kasvamaan ihmisenä. Parhaimpia iltoja ovat ne, kun kaatuu sänkyyn tietäen että on saanut tehtyä kaiken mitä päivän aikana pitikin. 

Olen kuullut ihmettelyä siitä miten olen niin aikaansaava. Olen tajunnut näin jälkeenpäin, että tuo ihmettely saattaa johtua siitä että jotkut ihmiset antavat periksi aika helposti mielihaluilleen tehdä juuri sitä mikä aiheuttaa vähiten sisäistä vastustusta: "Voisin opetella koodaamaan, mutta katson ensin mitä Facebookissa tapahtuu" jne. Vastustus luomiseen, asioiden aikaansaamiseksi on liian kova. Viihde, some ja muu hömppä on tuotu jokapäiväiseen elämään niin helposti saataville, että täytyy nähdä oikeasti vaivaa ettei altistu sen houkutuksille. Itselleni on toiminut ilmoitusten mykistäminen, lentokonetila puhelimessa ja välillä joko työskenteleminen ilman tietokonetta riippuen työn laadusta tai netin katkaiseminen. Kun ylimääräisten houkutusten kierre on saatu eliminoitua, päivästä vapautuu yllättäen monta tuntia aikaa joita käyttää johonkin hyödylliseen. Jos inspiraatiota tehdä jää vain odottelemaan, se harvemmin osuu kohdalle. 

George Harrison jäi aikoinaan kahden neron varjoon Beatlesissa. John ja Paul olivat molemmat kirjoittaneet biisejä pidempään ja saivat tukea myös toisiltaan, mutta George oli keskinkertainen biisinikkari. Ihan vain siitä syystä, että hän ei ollut kirjoittanut paskoja biisejään "pois päiväjärjestyksestä", kuten John ja Paul olivat tehneet vuosia aikaisemmin. George näki valtavan vaivan noustakseen liki parivaljakon tasolle biisintekijänä vain kirjoittamalla biisejä. Georgen kynästä on lähtenyt sellaiset uskomattoman hienot kappaleet kuten mm. Here comes the sun, While my guitar gently weeps ja Something. Sama yksinkertainen totuus pätee moneen muuhunkin asiaan, oli se sitten kirjoittaminen, säveltäminen, koodaaminen tai melkeinpä mikä vain. Meillä on kyllä käsitys miltä lopputuloksen pitäisi näyttää/kuulostaa/ tai miten sen pitäisi toimia, mutta aluksi tähän lopputulokseen tuntuu olevan mahdotonta päästä. Suurin osa luovuttaakin tässä kohtaa, kun pitäisi nimenomaan sinnikkäästi puskea eteenpäin. 

No joo, myönnettäköön ettei se ole aina niin helppoa puskea vain eteenpäin. Terveyden pettäminen, perhesuhteiden haasteet ym. ongelmat ovat oma lukunsa. Niistä on itselläkin riittävästi kokemusta.

Maaliskuun laskelmat

Koska olen jäljessä aikataulusta, on aika käydä vasta nyt läpi maaliskuun laskelmat. Ajattelin että tekisin enemmän osakeostoksia maaliskuussa lievittääkseni helmikuun kulutuksesta syntynyttä ahdistusta, mutta huomasin että olin vahingossa merkinnyt helmikuun pääomatuloihin väärän summan. Ei siis syytä huoleen, säästöprosentti on jo nyt tarvittavalla tasolla. Kulutuksen suhteen koitin katsoa, ettei homma karkaisi laukalle.

Maaliskuun aikana salkkujen yhteenlaskettu markkina-arvo ylitti ensimmäistä kertaa seitsennumeroisen lukeman, joten yksi tämän vuoden tavoitteista tuli jo nyt täytettyä. Mielekkäämpää on tietysti tarkkailla vain osinkojen määrää. Salkun markkina-arvo voi puolittua, mutta osingot toivon mukaan eivät. Salkun markkina-arvolla ei osteta kaupasta ruokaa tai makseta laskuja, jos ei sitten ole valmis realisoimaan omistuksiaan ja maksamaan veroja myyntivoitoista. Omaan strategiaan myyminen ei pahemmin toistaiseksi kuulu. Joku voisi kenties vinkata minulle miten voittoja kotiutetaan. Tuntuu nimittäin että ajoitus myynneissä ei koskaan onnistu.

MAALISKUU 2021
MenotBudjetti
Asuntolaina−1455,091455,09
Auto−182,23100
Harrastukset−385200
Hyvinvointi−146,54100
Internet + puhelin−113,25120
Jätehuolto50
Kosmetiikka50
Lapset−288288
Matkat & elämykset
100
Ravintolat100
Ruoka−639,46500
Satunnaiset−221,3300
Sähkö−507,83250
Vakuutukset−701,01200
Vaatteet50
Vesi−130,52120
Viihde−140,1580
Yhteensä−4910,384063,09
Säästöt ja sijoitukset
14 950,97

Maaliskuun palkkatulot: 8000
Pääomatulot: 26 416
Menot: 4910,38€
Sijoitukset 14 950,97€

Maaliskuun säästöprosentti: 85%

Osinkoja maksoi maaliskuussa niin suuri määrä yhtiöitä, että niiden luetteloiminen erikseen kävisi nykyään työstä. Tässä siis osinkosalkkujen osinkotuotot yhteenlaskettuna:

Nordnetin salkun osingot bruttona: 2 182,69€.
OP:n salkun osingot bruttona: 251,74
Osingot yhteensä: 2434,43


DGI-strategiassa on se hieno puoli, että osingot ovat oikeasti konkreettista tuloa, joilla voi vaikka heti maksaa elämisen kuluja. Huono puoli strategiassa on, että jokainen osinko on verotettava tapahtuma, joka puolestaan hidastaa matkaa taloudelliseen riippumattomuuteen. Ajattelin aikoinaan, että miljoonan salkulla kyllä ainakin pystyy helposti elämään, mutta jotenkin maali on vain siirtynyt vuosi vuodelta eteenpäin. Jokainen osingon korotus tuntuu tulevan niin kovin hitaalla tahdilla. Sijoitettavaa pääomaa täytyy olla aika paljon enemmän kuin vaikkapa indeksisalkulla. Aikaa sijoituskohteiden tutkimiseen on myös löydyttävä. Pelkällä mutuilulla tulee turpaan.

Osinkoja tulee nyt keskimäärin karvan verran alle 2000€/kk nettona. En pysty asettamaan lopullista osinkotavoitettani vielä eurontarkasti, sillä budjettini ei ole asettunut lopullisesti. Sen olen päättänyt että jään pysyvästi pois oravanpyörästä, kun asuntolaina on kokonaan maksettu. Silloin on helppo junailla kulutuksensa, kun pankin riippakivi poistuu kuvioista lopullisesti. Sopiva kuukausisumma käytettäväksi elämiseen voisi tällöin asettua 3000-4000€ välille, vaikka 2600€ eurolla selviäisi hyvin kaikista pakollisista menoista, mutta bufferia on oltava riittävästi.

Suurin haaveeni tällä hetkellä on asua ulkomailla koko sen ajan mitä Suomessa on surkeaa keliä, joten joku pieni lomakämppä täytyisi järjestää. Kesämökistä en ole koskaan haaveillut, kerrostalokaksio Espanjasta ajaisi kesämökin virkaa. Loma-asunto kannattaisi maksaa kokonaan käteisellä, koska loma-asuntojen lainaehdot ovat käsittääkseni heikommat. Voisi olla siis järkevämpää pitää puolta asuntolainasta matkassa, mutta loma-asunnon oston hoitaisi kerralla pois. Talolainasta kyllä selviäisi osingoillakin mikäli kuukausikustannus putoaisi nykyisestä merkittävästi.

Ajattelin että voisin alkaa luetteloimaan tänä vuonna lukemiani kirjoja. Aloitetaan kirjaamalla tämän vuoden puolella lukemani kirjat, jatkossa kirjaan vain kuukauden aikana lukemani kirjat.
2021 vuonna luetut/kuunnellut kirjat tähän mennessä:

Mark Lanegan: Sing backwards and weep
Matti Yrjänä Joensuu: Harjunpää ja pahan pappi
Ashlee Vance: Elon Musk, Visionääri Teslan, SpaceX:n ja Solar Cityn takana
Riku Siivonen: Sampo Kaulanen
Tuomas Nyholm: Samu Haber: Forever Yours
Laurie Lee: Niin minä lähdin maailmalle keskikesän aamuna 
Tuomas Marjamäki: Kummeli - Erittäin hyvin sanottu
Aleksi Neuvonen, Jaakko Lindgren, Roope Mokka, Antti Toponen: Digitalisaatio, murroksen koko kuva
Jason Fieber: 5 Steps to Retire

Tietokirjojen ja elämänhallintaan liittyvien teosten ohella luen mielelläni elämäkertoja ja elämäkerrallisesti kerrotuja kirjoja, koska ihmisten eletty elämä kiinnostaa monesti hieman enemmän kuin täysin fiktiiviset teokset. 

Tästä tulikin vähän pidempi kirjoitus paikkaamaan kirjoitustaukoa. Toivottavasti saan tehtyä huhti- ja toukokuun laskelmat pian, jotta pääsee taas normaaliin rytmiin.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pikakatsaus varallisuuteen

2020 paketissa

Osinkostrategia kriisin keskellä