Maaliviiva siirtyy

On tullut aika tehdä katsaus suunnitelmiini ja katsoa missä mennään tällä hetkellä. Blogin kanssa olen ollut vähemmän aktiivinen, sillä huomioni on ollut kerrankin ihan vaan lomailussa ja akkujen lataamisessa. Minulle lomailu merkitsee itsensä kehittämistä, mutta ehdin tällä kertaa myös haaveilemaan ja suunnittelemaan. Tavoitteet alkoivat kirkastua entisestään.

Muotoilin päämääräni joitain vuosia sitten seuraavalla tavalla:

"Päivätyön palkasta ja oman yhtiön osingoista pitää jäädä ~80% sijoituksiin, jotta pääsen tavoitteisiini. Tavoite on osinkosalkku, jonka tuotoilla maksetaan eläminen ulkomailla. Töitä ei ole tarkoitus lopettaa kokonaan, focus siirretään vain enemmän harrastuksiin, sivubisneksiin, matkusteluun ja muihin kokemuksiin. Elämästä karsitaan matkan varrella ylimääräisiä menoeriä ja pidetään tiukkaa kulukuuria. Päämääränä on jäädä osinkojen turvin ainakin osittain pois päivätyöstä jo loppuvuodesta 2020.

Strategiani on ”dividend growth investing”, eli pyrin ostamaan osakkeita, jotka maksavat vuosittain ~7% kasvavaa osinkoa. En osta osinko-osakkeita osingon suuruuden perusteella, vakaa kasvu on oleellisempaa. Tiedän että tulen häviämään indeksille, mutta olen kiinnostunut kasvavista osingoista, joilla maksetaan eläminen."

Päämäärä ei ole muuttunut mihinkään, mutta tässä kohtaa on todettava että aikataulu ei enää pidä paikkaansa. 2020 tuli ja meni, mutta päivätyöt jatkuvat edelleen kokopäiväisesti. ~80% säästöprosentista olen onnistunut pitämään jotakuinkin kiinni, mutta mahdollisuuksia olisi ollut säästää enemmän. Tosin nyt on vielä vaikeampaa löytää edes järkevästi hinnoiteltuja osakkeita ja indeksisijoittaminen ei tällä hetkellä houkuta (syistä vähän myöhemmin). Matkaa on hidastanut elämäntapainflaatio, sairastaminen ja asumisjärjestelyiden aiheuttamat arvaamattomat kulut joille ei tunnu näkyvän loppua. Vaikka osinkosalkkuni on toipunut koronakuopasta odotuksia paremmin, pandemialla on ollut vaikutusta myös osinkotuloihin. Näyttää siltä, että osingot ovat junnanneet paikoillaan jo jonkin aikaa. Välillä mennään askel eteenpäin, mutta pian jo tullaan saman verran takaisin kun yhtiöt leikkaavat tai jäädyttävät osinkoja. Toivottavasti ensi vuonna ollaan jälleen kasvu-uralla.

Vuoden 2021 tähänastiset osinkotulot ennakonpidätyksen jälkeen:

Nordnet: 15 420€

OP: 2584€

= 18 004€

Salkkuliikkeet

Tulin hankkineeksi OP:n salkkuun TietoEVRYä aloitusposition 28,48€:n hintaan. Samaiseen salkkuun taannoin lisätty kahteen otteeseen myös Harviaa 47,80 ja 54,20€ hintaan, sekä aloituspositio Amgenia hintaan 242,77$. Harvia-ostoksista voin onnitella itseäni. Yrityksen kasvua on hieno seurata omistajana. Näillä hinnoilla lisäämisen voi kuitenkin unohtaa.

Nordnetin puolella myin AT&T:t pois ja ostin Ares Capitalia/ 19,61$, Applea/ 147,50$, Algonquin Power & Utilities Corpia/ 19,09$, Lockheed Martin Corporationia/ 369,20$, Pinnacle West Capital Corporationia/ 84,70$. Myin kaikki spekulatiiviset sijoitukset pois. Näihin kuuluivat mm. Tesla, Square inc, O3 Mining ja Goviex Uranium. Vähensin myös Energy Fuelsin osuutta salkussa mukavalla voitolla.

2000€/kk rikki

Jos osinkoennusteet pitävät paikkansa, ensi vuonna on odotettavissa 24 119€:n netto-osingot, mikä tarkoittaisi 2009€:n kuukausituloja, kun verottaja on vienyt leijonanosan. 3000€:n kuukausittainen netto-osinkotavoitteeni on siis edelleen aika kaukana. 3000€/kk olisi jo sen kokoinen summa, että työelämässä downshiftaamisen myötä tuleva hyvin merkittävä tulonmenetys ei painaisi vaakakupissa liikaa. Tuo summa riittäisi jo pakollisiin kustannuksiinkin ja osinkojen kasvusta tuleva lumipalloefekti näkyisi vielä selvemmin. 2-3 päivän työviikkoon siirtyminen olisi tuossa kohtaa järkevää. Suomen räntäsateiden ajan tekisin etätöitä luonnollisesti ulkomailta käsin. 

3000€:n netto-osingot menevät todennäköisesti rikki joskus 2023 paikkeilla, eli muutaman vuoden myöhässä alkuperäisestä tavoitteestani. Tähän voi olla vielä ihan tyytyväinen. Lopullinen maaliviivakin häämöttää jo hyvissä ajoin ennen 50-vuotissyntymäpäiviä. 50-vuotiaana olen toivottavasti vaikkapa golffaamassa Espanjan auringon alla.

Lopullinen salkkutavoitteeni FIRE:ä tavoitellessa on 2m€ tai 56k€ netto-osingot vuodessa. Tässä kohtaa päivätyöt jäävät kokonaan pois ja ulkomailla viettämäni aika kasvaisi merkittävästi. Voisin harkita jopa kokonaan Suomesta muuttamista riippuen erinäisistä seikoista; Perheasiat, ilmasto, turvallisuustilanteen kehittyminen, poliittinen ilmapiiri ja verotus. On vaikea peitellä pettymystäni Suomen nykymenoa kohtaan, sillä politiikassa on aika synkät voimat valloillaan. Suomi on vajoamassa kriisimaiden joukkoon hyvää vauhtia mikäli kehitystä ei onnistuta kääntämään. 

Entistä selvempi suunta

Vaikka maalin siirtyminen muutamalla vuodella on lievä takaisku, niin suunta on entistä selvempi. Tiedän nimittäin nyt tarkalleen mitä haluan tehdä jatkossa. Palo FIRE:n tavoitteluun ei ole sammunut, vaan se on pikemminkin saanut lisää polttoainetta uusista bisnesideoista ja taiteellisista tavoitteista joiden tiellä seisoo enää vain päivätyöt. Sivutuloja tuottavat liikeideat on tärkeä saada alkuun jo hyvissä ajoin, että lopullinen exit oravanpyörästä on mahdollisimman helppo toteuttaa.

Pyrin nopeuttamaan päivätöistä irrottautumista säästämällä enemmän ja sijoittamalla kaiken liikenevän pääoman joko osinko-osakkeisiin tai kasvattamaan netto-omaisuuttani asuntovelan vähentämisen myötä. Osa sijoituksistani on edelleen indeksisalkussa, josta voisin myydä vuosittain ~4%:n verran ja saada osinkojen lisäksi tuloa myös myynneillä. ETF:ien vaihtaminen osinko-osakkeisiin tuskin enää kannattaa tässä vaiheessa verotuksellisista syistä, mutta indeksien painotusta pyrin vähentämään jatkossa ja keskittämään panostukset osinko-osakkeisiin. Passiivinen tulo on se millä maaliin mennään.


Kuvaaja Maël BALLAND palvelusta PexelsKommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

2020 paketissa

Ajanhukkaa vs merkityksellistä elämää

Helmikuun kuukausikatsaus