Syksyinen tilannekatsaus

Syksyn osinkovirta 

Viime vuonna lokakuun alkuun mennessä osinkoja oli kertynyt ennakonpidätyksen jälkeen 16 579,16€. Tänä vuonna vastaava summa oli 20 229,38€. Koko viime vuoden osinkokertymä oli 22 012,52 € ennakon jälkeen. Loppuvuonna osinkoja täytyisi tulla siis enää ~1738 euroa, jotta pääsisin samaan osinkopottiin kuin viime vuonna. Loppuvuosi näyttää kuitenkin sen verran hyvältä osinkojen suhteen, että todennäköisesti osinkopotti on lähempänä 23 000 euroa. Viime vuoden lokakuu oli erityisesti erittäin hyvä kuukausi, joten on syytä epäillä ettei tänä vuonna ainakaan tuota heikommaksi jäädä.

Osinkosijoittaminen on tavallaan aika koukuttava harrastus. On hieno seurata osinkojen kasvua ja tutkia netistä potentiaalisia osingon kasvattajia. Teen säännöllisesti laskelmia tarvittavasta osinkovirrasta, jonka turvin voin jäädä viettämään eläkepäiviä. Tämä pitää yllä motivaatiota, koska voin konkreettisesti nähdä kuinka osinkotulot kasvavat joka kvartaali, kun salkussani oleva yhtiö tekee päätöksen korottaa osinkoaan. Usein korotukset on hyvin maltillisia, puhutaan muutamista senteistä, mutta kun riittävän moni yhtiö korottaa osinkoaan joka kvartaali, alkaa huomaamaan pientä kasvua jo muutaman vuoden aikajänteellä.

Alle 3% osinkoa maksavat yhtiöt (esim. Johson & Johnson) eivät ole välttämättä hirveän kannattavia sijoituksia pian eläkkeelle jäävälle, koska sijoitettua pääomaa pitää olla valtavasti ja pitää odotella vuosia, jopa vuosikymmeniä että osinkotulo näistä yhtiöistä on mitenkään merkittävää. Tämän kaltaisissa yhtiöissä pitäisi ainakin valikoida yhtiöitä, jotka pystyvät kasvattamaan osinkoa nopealla tahdilla. Sweetspot alkusijoitukseen on minulla ollut jossain 3,5-4,5% välillä. Tällöin saa jo ihan mukavaa osinkoa heti ilman vuosikausien odottelua. Pienempää osinkoa maksavissa yhtiöissä kannattaa olla kurssihälytykset asetettuna, jotta totuttua isompaan osinkoprosenttiin pääsee hyökkäämään heti kiinni kun tilaisuus koittaa. Olettaen ettei yhtiössä ole potentiaalisia osinkojen leikkaamiseen johtavia ongelmia luvassa (kuten vaikka AT&T:ssä).

Salkkuliikkeet

Olen tehnyt kauppaa melko vähäisesti syksyn aikana. Merkkasin Inderesin annissa pienet pikavoitot, yhteensä n.500€ ns. ilmaista rahaa. Olen lisäillyt tasaisesti, mutta melko pienillä summilla mm. Harviaa, National Retail Propertiesia, Sampoa, Locheed Martinia, Abbvieta ja TietoEVRYä. Kauppojen määrä on siis ollut varsin maltillinen aikaisempaan verrattuna. Tässä markkinatilanteessa on selkeästi vähemmän ostettavaa. Aloitin silti position JM Smuckerissa, jota on tarkoitus kasvattaa vielä tänä vuonna. Ruokateollisuus on ala jota ei aikaisemmin ollutkaan salkussa liiemmin, Pepsicoa lukuunottamatta. JM Smuckerin lisäksi voisi harkita rinnalle jotain toista ruokaosaketta, kuten vaikka Hormel Foodsia tai Mondelezia. Harkinnassa on lääkepuolelta vielä Amgenin lisääminen, mutta hinta näyttää valuvan jatkuvasti alemmas, joten en ole pitänyt kiirettä.


Sininen viiva piirtää kuvaa kasvavista osingoista vuodelle 2021

Minua on alkanut syksyn mittaan vaivaamaan autokuume. Ja nyt puhutaan jostain yli 100k€ luksusautosta. Ajatuksena uusi auto on tietenkin täysin kestämätön taloudellisesti. Arvon aleneminen ja muut kulut syövät kassaa ihan kiitettävästi puhumattakaan Suomen heikkokuntoisista teistä ja armottomista sääolosuhteista. 

En ole koskaan ajanut varsinaisesti luksusautolla. Kaikki automme ovat olleet perheautoja. Mukavia autoja, mutta silti vain aika perinteisiä perhekoslia. Koska kuusikymppinen urheiluautolla ajava ukkeli on ajatuksena mielestäni vähän hölmö, olen miettinyt että voisi hoitaa villitykset pois alta vielä kun on kohtalaisen nuori. Autoja voi myös ottaa leasing-sopimuksella, joten suurta pääomaa ei välttämättä tarvitsisi edes sitoa. Pari tonnia kuukaudessa auton vuokraan on toki iso summa, jonka voisi myös käyttää osakkeiden ostamiseen. 

No, ainahan sitä voi haaveilla. Kaikkea ei aina tarvitse toteuttaa, vaikka mahdollisuuksia olisi. Kun on pitkään elänyt melko säästeliäästi dumpaten kaikki rahansa osakkeisiin, niin kaikki ns. ylimääräinen kuluttaminen herättää sisäistä vastustusta aika tavalla. Oli sitten kyse jopa melko pienistäkin asioista.

Euroopan keskuspankki lopettaa koronaelvytyksen ensi vuonna, joten korot tulevat nousemaan. Sitä ei tiedä vielä paljonko, mutta olen harkinnut asuntovelan ainakin osittaista poismaksua, kun lisätietoa päätöksestä syntyy. Rahanmenoa on siis luvassa ihan riittävästi, mutta toisaalta ei tässä vielä muutamaan vuoteen pysty eläkkeellekään jäämään. On oletettavaa että omassa taloudessa pysyy noususuhdanne päällä eläkkeeseen asti, joten sitä voi ajella mukavalla autolla töihin, hoitaa velkoja pois ja sijoittaa ylijäämän. Matkailuakaan unohtamatta, kun nyt siihenkin näemmä alkaisi olemaan jo mahdollisuuksia.

Mukavaa syksyä lukijoille 


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

2020 paketissa

Ajanhukkaa vs merkityksellistä elämää

Helmikuun kuukausikatsaus